Inzerce      O nás     CzechCrunch  
Podívejte se, jak si stáhnout nebo vymazat veškeré informace, které o vás Apple ví
Foto: Apple

Příchod GDPR do zemí Evropské unie přinesl mnoha velkým webovým službám, ale i výrobcům zařízení přesahujících na globální trh, mnoho starostí, se kterými se nově museli s ohledem na ochranu dat a informování uživatelů vypořádávat. Výjimkou nebyl ani Twitter, Facebook, YouTube či jiné obrovské sociální sítě a samozřejmě také výrobci mobilních telefonů jako Samsung či Apple.

Právě Apple se v průběhu roku rozhodl jít u uživatelů v EU ještě dál a zpřístupnit jim samostatný webový portál, který umožňuje prohlížet, upravovat či mazat veškeré informace, které o nich Apple ví. Pro přístup k němu stačí přejít na speciální webovou stránku a přihlásit se za pomocí svého Apple ID.

Ihned po přihlášení na portál, který je kompletně v češtině, má uživatel na výběr čtyři možnosti. První z nich je získání kopie vlastních dat, což víceméně umožňuje stáhnout si lokální kopii všech informací a souborů, které má Apple v souvislosti s vaším účtem k dispozici. Ať už jde o nákup v App Store, historie podpory skrz AppleCare, aktivita v herním centru, iCloud se záložkami ze Safari, veškeré poznámky či kontakty nebo třeba kalendář, připomínky a historie hledání v Mapách.

V samostatné kategorii pro stažení dat jsou pak soubory, dokumenty, fotografie, videa a také e-maily a jejich přílohy z aplikace Mail. Zvlášť jsou proto, že mají zpravidla mnohem větší velikost a jejich zpracování může trvat dlouhou dobu. Po zaškrtnutí jednotlivých typů informací, které si chcete stáhnout, stačí vybrat maximální velikost stahovaného souboru, odeslat žádost a počkat si až sedm dní na zpracování a odkaz pro stažení, který přijde do e-mailu, kde ještě proběhne další ověření uživatele.

Pokud vás ale přeci jen kompletní informace o vlastní osobě a využívání služeb Applu tolik nezajímají, může se vám minimálně hodit druhá možnost na portálu soukromí. Jakékoliv informace, které o vás Apple ví, lze totiž také dodatečně upravovat. Odsud tak lze jednoduše upravit třeba nastavení jednotlivých zařízení, předvolby na Macu či změnu fakturačních údajů v Apple Store.

Poslední dvě možnosti portálu už mluví samy za sebe. Účet si lze nechat zablokovat, například při podezření na útok hackerů nebo neoprávněném přístupu k některému zařízení, a to na předem nastavenou dočasnou dobu nebo „permanentně“ až do manuálního vypnutí. A nakonec je možností také kompletní vymazání účtu, které nevratně smaže vše, co o vás Apple ví, stejně jako všechny předvolby, zařízení či citlivé údaje.

Hra s daty

I když kalifornský gigant mnohokrát zmiňoval, že s daty uživatelů žádným způsobem neobchoduje, byť by to znamenalo obrovský zdroj příjmů, stále má několik placených spoluprácí, které vyvolávají otázky. Mezi nimi je především exkluzivita internetového vyhledáváče Google v mobilním prohlížeči Safari, za kterou Google, respektive jeho mateřská firma Alphabet, platí až 9 miliard dolarů ročně.

Pro Google jsou podobná data neuvěřitelně cenná – může na nich totiž založit lepší cílení reklamy u svých inzerentů a tím uživatelům služeb nabídnout relevantnější reklamní plochy, což ve výsledku zvyšuje proklik a potažmo i zisk.

Komentáře